Aljo's ervaringen met Ubuntu.

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een Open Source, gratis, besturingssysteem. Het is een afgeleide van Linux, dat weer afgeleid is van UNIX. Er zijn meerdere Linux versies maar Ubuntu is de populairste voor gewone PC gebruikers. Iedereen die een PC heeft weet wat Windows is, dat is het besturingssysteem dat standaard met nieuwe PCs verkocht wordt. Maar als je een oudere computer hebt die nog met Windows XP draait en dat je op die PC geen nieuwere Windows versie kan of wil installeren dan is Ubuntu een welkom alternatief. Ubuntu is minstens even gemakkelijk te gebruiken als Windows alleen zijn functies vaak anders in hoe je ze activeert. Het mooie van Ubuntu is dat er een optie is waar je kunt zoeken naar een programma - bijvoorbeeld om muziek af te spelen - dat je zo meerdere opties vindt met waarderingen van eerdere gebruikers. Je kiest het programma dat je het best lijkt en dan hoef je alleen maar op installeren te klikken en het betreffende programma wordt gedownload en geïnstalleerd zonder dat je ook maar iets van angst voor malware hoeft te hebben. Helaas gaan Windows 8 en Ubuntu niet samen, dat het eigenlijk niet te doen is om Ubuntu te installeren naast of in Windows 8 op een nieuwe PC. Dit heeft te maken met de manier van opstarten van nieuwe PC's, dit laat niet toe om te kiezen bij het opstarten van de computer tussen Ubuntu of Windows. Als je probeert Ubuntu te installeren op een Windows 8 PC dat je een foutmelding krijgt en dat het gewoon niet werkt. Maar oudere computers zijn ideaal voor Ubuntu. 

Mijn Ubuntu computer

Ubuntu computerDit is mijn Ubuntu laptop van 2006. Het heeft 4 GB RAM, Dual Core processor en 600 GB Harde Schijf. Dit is een dual boot computer. 300 GB harde schijf ruimte met Windows Vista en 300 GB harde schijf ruimte voor Ubuntu.

De Windows Prestatie Index is 4,8.

Zoals je kunt zien heb ik er een toestenbord, muis en monitor op aangesloten.

Ik ben heel tevreden met deze computer. 

Bij het opstarten kun je kiezen of je wilt werken met Windows of met Ubuntu, eigenlijk is deze computer twee PC's in één.